Schildklier

Trage schildklier: in 4 stappen jezelf beter voelen

schildklier, blog schildklier, schildklier in balans, schildklierproblemen, trage schildklier, hypothyreoïdie, hashimoto, ziekte van hashimoto, mamablog, lalog, lalog.nl, lalogblog
Het is de week van de schildklier! Van 25 t/m 31 mei is het International Thyroid Awareness Week en natuurlijk besteed ik hier aandacht aan op mijn blog.
Ik worstel zelf al zes jaar met een trage schildklier waar ik regelmatig over schrijf. Ellendig ding ook, dat vlindervormig geval in je keel. Maar hier gaat het al een hele tijd erg goed! Hoe het ook alweer zit en wat ik doe om mijn schildklier zo goed mogelijk te laten werken? Ik deel een fijn stappenplan dat je kunt doorlopen om jezelf snel beter te laten voelen.

Het is helaas geen kwestie van een pilletje slikken en klaar. Ja, bij sommige mensen wel en dan heb je geluk maar de vraag is dan ook of je dat moet willen. Want misschien kun je met aandacht en zorg voor je schildklier je medicatie omlaag brengen of er zelfs helemaal vanaf komen. Zeker bij postpartum thyreoïditis. En dat is mijn geval: een te trage schildklier na een zwangerschap. 80% Van de gevallen hersteld hiervan, bij 20% ontwikkeld zich een auto-immuun ziekte tegen de schildklier. Dat laatste is bij mij gebeurd. Ik werd vrij snel weer zwanger na mijn eerste bevalling. Mijn schildklier was toen nog niet hersteld dus die tweede zwangerschap eroverheen was funest voor die vlindervormige vriend. En joe-joe toen kwam er vorig jaar natuurlijk wéér een zwangerschap overheen. Mijn lijf blijft de schildklier nu aanvallen, niet alleen meer tijdens een zwangerschap maar nu dus blijvend.

schildklier, bloedprik, bloed prikken, Euthyrox, Thyrax, hormonen, schildklierhormoon, schildklier patient, hyperthereoidie, hypothereoidie, langzame schildklier, snelle schildklier, blog, mamablog, gezondheid, health, la log, lalogblog, la log.nl

Wat deed ik eraan?

Veel mensen met schildklierproblemen blijven vaak last houden van allerlei restklachten, zelfs als ze goed ingesteld staan met hun medicatie. Zo jammer! Zo onnodig! Op mijn blog zijn de verhalen te lezen van het dieptepunt wat mijn schildklierproblemen betreft. Toen ik het heft in eigen handen nam, ging het snel beter. De stappen die ik ondernam?

1. Kennis, kennis, kennis 
Ik las me helemaal in en zoog alle informatie die ik over te trage schildklier kon vinden als een spons op. Zo kwam ik erachter dat de huisarts maar wat deed.

2. Dag huisarts, hallo endocrinoloog
Niets ten nadelen van de huisartsen, echt niet. Maar de meeste huisartsen bezitten niet voldoende kennis over de schildklier en kunnen patiënten niet goed begeleiden. Zij houden een referentiekader aan voor de schildklierwaardes en als je daar binnen zit -of in de buurt ervan- dan is het al gauw goed. Nou, dat is het dus niet. Stap 3 is dus heel belangrijk. Overstappen naar een specialist ook. Je komt dan bij een internist of endocrinoloog (specialist in de schildklier) terecht. Een absolute aanrader wat mij betreft.

3. Ken jouw ideale waardes!
Als jij weet wat jouw ideale waardes zijn, dan pas kun je je goed voelen. Jouw ideale waardes zijn uniek. Ik weet wat mijn ideale waardes zijn en dat ik me goed voel bij een TSH van rond de 1.0-1.5 en een T4 van rond de 18. Maar er zijn genoeg mensen die zich crappy zouden voelen bij deze waardes een lijst van klachten zullen hebben. Dat heb ik dus als mijn waardes afwijken. Ter vergelijking: de referentiewaardes van bijvoorbeeld de TSH lopen bij mijn lab van 1.0 tot 4.0. Nou, als mijn TSH op 3.5 zou zitten dan kun je me opvegen hoor. Maar de huisarts zou dit prima vinden want het valt binnen de lijn.  Je waardes kennen is dus van groot belang! Ik hou mijn uitslagen altijd bij in een notitieboekje en toen ik niet goed zat in mijn waardes noteerde ik daar de klachten bij.

4. Ga op onderzoek uit
Heb je nog steeds klachten nadat je goed bent ingesteld? Ga dan op onderzoek uit! Zo wisselde ik van medicatie en ging ik over van Euthyrox naar Thyrax en begon ik in januari met een glutenvrij dieet. Ga dus op onderzoek uit wat voor jou werkt. Veel schildklier patiënten hebben baat bij een gluten- en lactosevrij dieet maar ook suikervrij eten kan veel voor je betekenen. Ook is er nog de keuze om voor een dierlijk schildkliermedicijn te gaan of om je schildkliermedicijn voor de nacht in te nemen in plaats van in de ochtend. Zoek uit of deze dingen wat voor je kunnen doen als je nog met restklachten kampt!

Gelukkig voel ik me al een hele tijd goed. Ook tijdens mijn laatste zwangerschap vorig jaar hield ik mijn waardes nauwlettend in de gaten. No way dat ik ooit de regie nog verlies! Ik sta goed ingesteld, kon twee maanden geleden omlaag met mijn medicijnen dankzij het schrappen van gluten en heb nog weinig klachten. Ik hoop dat je iets aan mijn tips hebt als jij ook met schildkierklachten zit ♥

Tijdens deze week wordt er veel extra aandacht besteed aan schildklier aandoeningen, zo volg ik deze week de video’s die elke dag online worden gezet bij revolutionairgezond.nl (nospon!) en kun je ook veel lezen op schildklier.nl (schilklierorganisatie Nederland)

lalog.nl, lalog, lalogblog, mamablog, mamalifestyle blog, logo lalog

 

 

 

 

Gezellig als je volgt op Facebook en Instagram!

8 gedachten over “Trage schildklier: in 4 stappen jezelf beter voelen

    1. Hi Tamara, ik bleef destijds met vage klachten zitten na mijn zwangerschap. Extreme vermoeidheid, slechte weerstand, een “meh” gevoel, had het vaak koud en veel haaruitval. Uiteindelijk bloed laten prikken bij de huisarts die ook mijn schildklierhormoon meenam daarin. Mocht je klachten hebben, dan zou ik zéker even bloed laten prikken. Succes! ??

      1. Hoi Wendy,
        Dank je wel ben nu wel wijzer. Pas enkele maandjes voel ik alle klachten van de trage schildklier extreem. Kon alle klachten niet plaatsen waarom ik in eens alle klachten voel. Nu ik me erin verdiep en dus ook jou verhaal hoor, heb ik wel het idee dat ik dezelfde klachten wat jij heb gevoeld ook na mijn zwangerschap van 8 jaar geleden heb gevoeld, maar niet echt een ramp voelde. Bedankt voor je info. Ik ga nu echt naar de huisarts om me te laten testen. Mijn dank groetjes Tamara ??

  1. Hmm moet maar eens bij jou in de leer gaan dan. Mijn TSH is 1 maar mijn T4 zit op 21.
    Ik slaap 5 uur per nacht met heel veel onderbrekeningen en altijd moe, maar kan niet doorslapen. Ook in slaap komen duur 2 uur gemiddeld, omdat ik de rust niet heb.?

    1. Hee Mandy, jouw T4 is hoog wat op snel wijst (er zit dan veel schildklierhormoon in je bloed) en TSH rond de 1 is aan de lage kant (voel ik me ook goed bij hoor) en hoort ook bij de snelle kant. Ik snap heel goed dat je dan nog met klachten zit. Met zo’n T4 zou ik me persoonlijk niet goed voelen. Ik sliep ook héél slecht met zo’n waarde (T4 was in 2018 bij mij 20). Voel jij je ook onrustig/opgejaagd?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *